El 2 de febrer de 1875, vint-i-set joves vila-secans van fundar la societat recreativa i cultural La Renaixença, amb l’objectiu de donar sortida a la seva necessitat d’un espai de socialització, oci i cultura. Després d’una trajectòria d’alts i baixos importants, amb un canvi de nom prou significatiu pocs anys després de la seva fundació, El Fènix, la societat degana de Vila-seca, es va convertir en un pal de paller de la vida social i cultural del municipi, amb la celebració de les festes majors, carnavals i revetlles, els concerts i les representacions teatrals, les seccions de fotografia, escacs i filatèlia, etc.
Els canvis en la sociabilitat a partir dels anys vuitanta van portar a una lenta decadència de l’entitat, que va desembocar en una pràctica inactivitat als últims anys fins que, al 2023, la renovació d’una part de la junta ha dut un nou impuls al Fènix, amb la voluntat de recuperar aquest espai emblemàtic per als socis i sòcies i per tota la ciutadania de Vila-seca. La celebració del 150è aniversari, doncs, té un doble objectiu: per una banda, celebrar la trajectòria d’El Fènix en tant que referent de la vida associativa i cultural de Vila-seca, homenatjant els socis i sòcies que l’han fet possible, i, per l’altra, afiançar la represa de la seva activitat.
150è aniversari
Presentació

Des de la seva fundació l’any 1875, la Societat El Fènix ha tingut com a objectiu fonamental oferir propostes recreatives i de creixement personal i col·lectiu a través de la cultura. Des de la seva seu al centre de Vila-seca, El Fènix ha estat un pal de paller en la vida social i cultural del municipi, però el canvi en els models de sociabilitat, de cultura i d’oci han fet que la societat hagi començat un procés d’adequació als nous temps que aquest 2024 està començant a donar fruit.
D’aquesta manera, després d’uns anys en què l’activitat ha estat reduïda, la renovació de part de la junta l’any 2023 ha portat aire fresc a l’entitat, amb la voluntat d’oferir una programació amb noves propostes culturals, no només als socis i sòcies de l’entitat, sinó al públic general. Monòlegs, concerts, cultura popular, actuacions infantils… Tot això té cabuda en la programació cultural del Fènix. Per tal de facilitar tota aquesta tasca, la societat El Fènix es va adherir l’any 2023 a la Federació d’Ateneus de Catalunya, amb l’objectiu, d’una banda, d’estar el més ben assessorats possible a l’hora de gestionar l’entitat i d’impulsar aquesta nova activitat, i, de l’altra, de crear sinergies amb altres ateneus del Camp de Tarragona i de Catalunya, per dur a terme accions en xarxa que siguin beneficioses tant per les mateixes entitats com per tota la societat.
D’aquesta manera, la programació del 150è aniversari té com a fil conductor la mateixa activitat que ha dut a terme El Fènix al llarg dels seus 150 anys d’història, adequant-la però a les noves maneres de sociabilitat i de veure el món, sense perdre però l’essència i amb la voluntat ferma de mantenir tota aquesta activitat més enllà d’aquesta efemèride.
Com ja s’ha dit, el 150è aniversari d’El Fènix és una oportunitat única per homenatjar les persones que durant tota la trajectòria de l’entitat l’han tirat endavant. En aquest sentit, està prevista la producció d’un documental en què, a més d’utilitzar imatges fotogràfiques i videogràfiques d’arxiu de l’activitat d’El Fènix, també es recolliran les entrevistes de memòria oral als socis i sòcies més antics de l’entitat. Tot aquest material també es mostrarà en forma d’exposició en què es farà un repàs temàtic dels 150 anys de l’entitat. Per últim, també es reeditaran les dues publicacions sobre El Fènix, publicades amb motiu del centenari i del 125è aniversari, i es podran recollir junt amb un pendrive amb el documental en un estoig commemoratiu per als socis i sòcies.
En un moment en què l’organització de les festes populars i tradicionals no corria a càrrec dels ajuntaments ni de cap nivell de l’administració, societats recreatives com El Fènix van fer un paper molt important a l’hora de crear espais de sociabilitat i oci, especialment aquells vinculats al calendari festiu. En aquest sentit, es vol aprofitar el 150è aniversari per recuperar les festes que tradicionalment s’havien celebrat a El Fènix, com ara el ball de coques per Sant Antoni
(festa major d’hivern), el Carnaval (El Fènix, junt amb dues societats històriques més de Vila-seca, l’Ateneu Pi i Margall i Las Vegas, van ser les pioneres de recuperar el Carnaval després del franquisme), la revetlla de Sant Joan, la castanyada infantil o la quina de Nadal, entre d’altres. La voluntat, a més, és adequar els continguts d’aquestes festes a les noves formes de sociabilitat i a les noves formes de veure el món per afiançar-ne el manteniment més enllà del 150è aniversari.
El Fènix té un paper important en la tradició musical de Vila-seca: al llarg dels seus 150 anys d’història, l’entitat ha acollit centenaris de concerts, que es volen recordar en la programació musical del 150è aniversari. Hi seran presents el cant coral (El Fènix va estar fortament vinculat a la coral de Clavé La Unió), la sarsuela, a través d’un concert en què es recordaran les principals obres representades al teatre de l’entitat, la música ie-ie, que vol recordar les boîtes dels anys seixanta, i també els estils més contemporanis, amb la Nit Jove de la festa major d’estiu. Cal destacar, en aquest apartat, la recuperació de l’Himne d’El Fènix, compost pel músic vilafranquí Jànio Martí, l’orquestra del qual també va ser una assídua dels balls de festa major d’El Fènix.
Duran molts anys, l’humor va tenir també un paper important en la programació d’El Fènix, que va ser un dels primers espais en què el tarragoní Casto Senda “Cassen” va començar la seva carrera humorística, per exemple. Aprofitant el buit de programació de monòlegs humorístics en català al Camp de Tarragona, i homenatjant aquesta tradició, des d’El Fènix hem apostat per un programa propi amb el qual comptem amb la col·laboració del cambrilenc Josep Català, de la
companyia barcelonina de monòlegs El Soterrani. Al llarg del Centenari, doncs, es programarà una temporada de fins a sis monòlegs, que està previst que vagin a càrrec d’artistes coneguts en l’escena monologuista catalana, com ara Maria Rovira “Oye Sherman”, Tomàs Fuentes o Carlota Palà “Charlie Pee”, entre d’altres.
Tradicionalment, El Fènix sempre havia reservat un espai als més petits. Al llarg del 150è aniversari, doncs, es té previst recuperar els espectacles infantils dintre de la programació anual de la societat, ja que un dels objectius del Fènix és també oferir un espai d’oci i de socialització a les famílies, no només dels socis i sòcies de l’entitat, sinó de Vila-seca i del Camp de Tarragona. D’aquesta manera, es recuperaran els espectacles infantils en festes tradicionals com ara la festa major, el Carnaval, la Castanyada o Nadal.